Fibromyalgie - pijnhoeftniet

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Fibromyalgie

Aanpak > Aanpak > Aandoeningen

De naam Fibromyalgie komt van 'Fibra' (=vezel), 'mus' (=spier) en 'algos' (=pijn) en betekent dus letterlijk: pijn van spieren en vezel-achtig bindweefsel. Het wordt ook wel weke-delenreuma genoemd, maar bij fibromyalgie worden echter meestal geen ontstekingen gevonden.
Fibromyalgie komt bij 1 tot 2 procent van de bevolking voor. Fibromyalgie komt het meest voor bij vrouwen (ongeveer 90 procent van de patiƫnten is vrouw). Het syndroom openbaart zich meestal tussen het 25e en 40e levensjaar.
De klachten zijn aanhoudend, wisselend, verschillen in ernst en zijn een optelsom van vooral pijn, stijfheid, slaapproblemen, vermoeidheid en moeite met nadenken, concentreren, en een verminderd korte- en lange termijn geheugen. De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten.
De oorzaak is onverklaard en de diagnose is moeilijk om vast te stellen: er is daarvoor geen test of (bloed)onderzoek. Fibromyalgie wordt dan ook meestal vastgesteld door andere diagnoses uit te sluiten.
Bij fibromyalgie is mogelijke de verwerking van (pijn)prikkels door het centraal zenuwstelsel gestoord. Men noemt dit centrale sensitisatie.
Genezen is niet mogelijk, wel kunnen de klachten verminderen met onder meer medicatie, matige beweging en aanpassen van leefstijl (gedrag en acceptatie). Een gerichte multidisciplinaire aanpak wordt om die reden als belangrijkste behandeling gezien.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu