Pijnlijke voeten - pijnhoeftniet

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Pijnlijke voeten

Aanpak > Aanpak > Aandoeningen

Pijnlijke voeten, polyneuropathie, brandende voeten, slecht lopen …

Wij zien mensen met deze klachten regelmatig. Meestal zijn ze door een orthopedisch chirurg gezien en is er geen duidelijke diagnose van afwijkingen in de voet, hiel, of enkel. Of er is wel een diagnose, maar is de mate van pijn en belemmeringen veel erger dan dat de afwijkingen doen vermoeden.

Opvallend is de enorme invloed die deze klacht op mensen kan hebben. Vaak voelen mensen zich onbegrepen en niet serieus genomen door onduidelijke diagnoses en het ontbreken van adequate behandelingen. Daarnaast zijn er vaak ook samengaande klachten, zoals beperkte loopafstand en dus ook een beperkt sociaal leven, overgewicht, spanningen op werk en thuis, slaapstoornissen, en vermoeidheid. Al deze klachten horen besproken te worden en in de behandeling van mensen met pijnlijke voeten meegenomen te worden.

De afstand die iemand kan lopen, heeft veel invloed op zowel het lichamelijk als geestelijk functioneren. Vele aspecten van je gezondheid zijn verbonden met je loopafstand, vooral bij ouderen. Als je moeilijk loopt, nemen je pijnklachten toe, neemt de kwaliteit van leven af en kan je minder omgaan met je belemmeringen. Als je slecht loopt, neemt de kans op een verminderde kwaliteit van leven toe, maar ook de kans op sociaal isolement, neerslachtigheid en angst. Daarom is het van belang om zeker bij ouderen de loopafstand mee te nemen in de beoordeling van iemands klachten en om te proberen de loopafstand te verbeteren.

Een goede diagnose voor de oorzaak van de beperkte loopafstand vergt soms tijd en geduld, maar is zo belangrijk. Vaak wordt bij pijnlijke voeten de diagnose polyneuropathie gesteld. Neuropathie betekent een aandoening van je zenuw en poly betekent vele. Dus, een pijnlijke polyneuropathie is vrij vertaald een pijnlijke aandoening van meerdere zenuwen. Eigenlijk is het geen diagnose maar een beschrijving, en moet je altijd op zoek naar de achterliggende oorzaak van deze aandoening.

In ons centrum zijn er ervaren fysio-, oefen-, ergotherapeuten, psychologen, verpleegkundigen, internisten en diëtisten die patiënten helpen bij het bestrijden van pijn en vermoeidheid, en advies geven voor beter bewegen, beter slapen, betere stemming, minder lichaamsgewicht, en meer energie.

We hopen dat met deze aanpak mensen met pijnlijke voeten zich beter begrepen voelen, een duidelijker beeld van de oorzaak van hun klachten krijgen, maar vooral dat ze van al hun klachten en belemmeringen afkomen. 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu