Medicijnen - pijnhoeftniet

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Medicijnen

Aanpak > Aanpak
 

Als u ervoor kiest om een pijnstiller te nemen, is het belangrijk uit te zoeken welke pijnstiller het beste helpt. Meestal neemt men eerst de gebruikelijke pijnstillers, zoals paracetamol en NSAID’s, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen.

Paracetamol: Paracetamol is een heel goede pijnstiller met weinig of geen bijwerkingen. Het wordt daarom aanbevolen als eerste keus.
Paracetamol met codeïne (samen in één tablet): Samen met codeïne kan paracetamol sterker werken. Codeïne is een stof die is afgeleid van morfine, maar veel minder sterk werkt.  
NSAID: Als paracetamol onvoldoende helpt, kunt u een NSAID proberen. NSAIDs zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. Het zijn goede pijnstillers maar ze kunnen regelmatig vervelende bijwerkingen geven. Zoals maagklachten, beschadiging van maag en darmen, en soms een maagbloeding.
Tramadol: Tramadol is een morfine-achtige stof. De pijnstillende werking bouwt in een paar dagen op. Bijwerkingen zijn misselijkheid en duizeligheid.
Morfine: Morfine en andere morfine-achtige stoffen zoals fentanyl-pleister en oxycodon zijn voorbeelden van zeer sterke pijnstillers. Ze worden alleen gebruikt bij heel ernstige pijn. Belangrijke bijwerkingen: sufheid en ernstige verstopping. Bij morfine wordt geadviseerd kortdurend te geven (tot 3 maanden).

Hoe gaat het verder?
Als voor uw pijnklachten deze pijnstillers onvoldoende werken, of als u bijwerkingen krijgt, of als u niet verder met deze middelen wil, wat dan?
Er zijn vele geneesmiddelen die niet als pijnstillers geregistreerd zijn, maar toch heel goed uw pijnklachten kunnen verminderen. Wij hebben de kennis en ervaring om u goed te kunnen adviseren. Lukt het niet om met voorgeschreven pijnstillers de pijn onder controle te krijgen, neem contact op met onze praktijk. Dan maken we samen een plan zodat u weet wanneer u welke medicijnen het beste kunt nemen.

Het is goed u zo nu en dan af te vragen of er een andere manier is om uw klachten aan te pakken zodat u minder pijnstillers hoeft te nemen of ermee kunt stoppen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu